Naar de sportschool gaan vinden we over het algemeen geen pretje. De ruimte is vaak slecht geventileerd en je zweet dus al voor je echt goed begonnen bent. Toch is het trainen in een sportschool wel echt goed voor je. Als je tenminste je eigen niveau weet aan te houden en je niet laat meeslepen door wat een ander allemaal doet en kan. Maar dan komt het naarste van alles: het douchen na het sporten. In de meeste sportscholen is de kleedruimte nog echt achtergebleven gebied. Om over de douches maar niet te spreken. Het hoeft helemaal niet allemaal superdeluxe, maar aparte inloopdouches zouden toch tot de mogelijkheden moeten behoren. Net als de baden na het sauna bezoek. Een beetje privacy is wel zo fijn.
Inloopdouches

Voor het eerst naar de sportschool?

Laat je dan vooral niet intimideren door de mannen en vrouwen die daar al jarenlang iedere dag komen. Train in je eigen tempo en dan vooral in eerste instantie onder begeleiding van een trainer of een fysiotherapeut. Je wilt natuurlijk de oefeningen goed uitvoeren, zonder direct geblesseerd te raken. Train, zeker in het begin, niet te zwaar en vergeet niet van te voren verstandig te eten. Ook is een fles water geen overbodige luxe, net als een schone handdoek.

Kleding is belangrijk in de sportschool

Je hoeft echt niet in een strak spandex pakje de apparaten te beklimmen. Maar zorg er wel voor dat je sportkleding draagt die je fijn zit. Kleding waar jij je prettig in voelt. Al te losse kleding wordt afgeraden, ook omdat deze kleding bijvoorbeeld tussen bewegende delen van apparaten zou kunnen komen. Ook je schoenen zijn van belang. In de meeste sportscholen is de regel dat je alleen schoenen met lichte zolen mag dragen. Dit heeft te maken met de strepen die je met zwarte zolen kunt achterlaten op de vloer.

Pak ook eens een groepsles mee

Altijd maar in je eentje aan de gewichten hangen is eigenlijk helemaal niet leuk. Maar als je het een beetje weet af te wisselen met de diverse groepslessen die worden aangeboden, dan kun je er weer even tegen. Doe eens mee met een lesje “spinnen” of dans met met de zumba-groep. Je zult zien dat niemand er gek van opkijkt als je je hierbij aansluit. Het kan zelfs nog goed zijn voor je sociale contacten ook. Voor je het weet heb je een fitnessmaatje. Hoef je mooi niet meer in je uppie die kant op!