Bodybuilders zijn al verkocht aan wei. Het is een fluitje van een cent om te weten dat je een mengsel van hoog kwalitatieve proteïne moet eten, en dat wei in het beste soort proteïne voorziet. Maar niet alle wei supplementen zijn hetzelfde – bij lange na niet.

De meeste wei supplementen die je vindt komen in twee soorten: wei proteïne isolaat, en wei proteïne concentraat. Wat is het verschil daar tussen?

Wei isolaat bevat tenminste 90% proteïne met een klein gedeelte aan vet en lactose

Het wordt door velen gezien als de beste kwaliteit quo bron die mogelijk is. Het is de proteïne die je lichaam het snelste en effectiefst kan absorberen. Vele wetenschappers denken ook dat omdat de wei isolaat minder verwerkt is, het meer eigenschappen tegen kanker bevat.

Het nadeel is dat wei isolaat ook duurder is dan andere vergelijkbare bronnen. Met andere woorden, het laat je sneller spiermassa opbouwen, maar het verkleint je portemonnee.

Wei proteïne concentraat is een andere bron van wei die algemeen beschikbaar is. De proteïne percentage varieert hier sterk – ergens tussen 40% en 89% proteïne, met een verhoging in vet en lactose die daarmee in verband staat. Om eerlijk te zijn zullen proteïne supplementen die beweren dat ze wei bevatten, maar slechts 40% echte proteïne hebben, waarschijnlijk troep zijn. Dus vermijdt concentraten met lage getallen.

Het wordt echter nog complexer

De meeste wei proteïne poeders op de markt zijn een mengsel van de twee. Ze zullen een beetje van de wei isolaat bevatten, gemend met een hoop wei proteïne concentraat. Om het nog verwarrender te maken, kan het product elke naam dragen, en je moet onderzoeken wat er werkelijk in zit.

Voor vele mensen is een hoog percentage van wei concentraat oké. Je wilt niet slechts exclusief één specifieke bron verteren, dus een klein deukje in de puurheid is te doen. Moderne wei concentraten met een hoog proteïne gehalte zijn een goede deal.

Aan de andere kant, als je op zoekt bent om je eigen speciale mengsel van proteïne bronnen te maken, is een wei isolaat het beste begin. Het zal heel weinig basis vet en lactose bevatten, en het kan later “gesneden” worden met de toevoeging van ei, soja of caseïne.

Wil je meer te weten koe over de vele positieve effecten van het nemen van wei supplementen voor je lichaam, bezoek dan eens proteine-abonnement.nl. Je kunt lezen over de optimale samenstelling van je wei drankje voor je eigen spiergroei behoeftes!