Wie om zich heen kijkt kan er niet meer omheen: de Nederlandse fietspaden worden tegenwoordig gedomineerd door de elektrische fiets. Tot een paar jaar geleden waren bestuurders van een elektrische fiets voornamelijk senioren, die door een e-bike langer mobiel bleven. Tegenwoordig zijn het niet alleen senioren meer die de voordelen van een e-bike inzien. Ook forensen stappen steeds vaker op en laten de auto staan.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een ‘snelle variant’ van de gewone elektrische fiets. De topsnelheid ligt een stuk hoger, namelijk 45 kilometer per uur tegenover 25 van een gewone e-bike. Dit betekent dat de trapondersteuning stopt bij 45 kilometer. De fietsbeleving op een speed pedelec is anders dan op een gewone elektrische fiets. Op een gewone elektrische fiets kan je ‘lui fietsen’: zodra je de trappers in beweging zet is de trapondersteuning al aanwezig. Op een speed pedelec moet je zelf flink werken: wil je hard fietsen? Dan zal je ook hard moeten trappen.

Speed pedelecs zijn met name populair onder forensen die grotere afstanden moeten fietsen naar hun werk. Zij stappen liever op de fiets om in beweging te zijn dan in de auto te moeten stappen. Veel bezitters van een speed pedelec wonen buiten de steden en beschikken over een goede infrastructuur, met name rustige en brede wegen waar zij de ruimte hebben of krijgen om snel te fietsen. In een druk stadscentrum komt een speed pedelec niet goed tot zijn recht.

Actieradius

Een speed pedelec heeft een kleinere actieradius dan een gewone elektrische fiets. Zeker als je lange tijd op hogere snelheden fietst. De actieradius is dan al snel vier keer korter als een normale elektrische fiets. Informeer voor aanschaf goed naar de opgegeven actieradius. Moet je dagelijks langere afstanden fietsen? Dan is het aan te raden om voor een kleine meerprijs een accu te kopen met een hogere accucapaciteit.

Regelgeving
Voor een speed pedelec gelden strengere regels als voor een gewone elektrische fiets. Voor de wet valt een speed pedelec onder de categorie bromfietsen en gelden dezelfde regels.

Maximumsnelheid

Voor speed pedelecs gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de rijbaan: 45 kilometer per uur;
  • Op fiets/bromfietspad (binnen bebouwde kom): 40 kilometer per uur;
  • Op fiets/bromfietspad (buiten bebouwde kom): 30 kilometer per uur;

Daarnaast gelden de volgende regels:

  • Bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn;
  • Minimaal bromfietsrijbewijs (type AM) bezitten;
  • Minimaal WA-verzekerd zijn;
  • Goedgekeurde helm dragen (norm ECE 22.05 of NTA 8776:2016);
  • Speed pedelec is aan de achterzijde voorzien van een geel bromfietskentekenplaat;
  • Niet op het fietspad rijden.