Voor je lijf moet je goed zorgen. Daarom is het belangrijk dat je voor een stevige work-out wat eet. Zo krijgt je lichaam genoeg energie binnen om de komende uren optimaal te presteren. In dit geval is het belangrijk dat je niet te zwaar eet, dit ligt niet alleen zwaar op de maag maar kan ook vervelende klachten zoals maagzuur veroorzaken. Een bakje kwark met wat fruit en zaden is in dit geval een goede optie. Maar ook na het sporten heeft je lichaam energie nodig om te herstellen en soms komt het ook voor dat je voelt dat je lijf tijdens het bewegen vraagt om brandstoffen. Wat kan je in dit geval het beste doen? Wij vertellen je meer.

Laat je spieren herstellen

Als je intensief gaat sporten, is het dus niet alleen belangrijk dat je goed let op wat je van tevoren eet. Ook met de tussendoortjes na het sporten moet je rekening houden. Je lijf heeft namelijk brandstoffen nodig om te herstellen. Als je bijvoorbeeld flink aan het gewichtheffen bent geweest, dan ontstaan er kleine scheurtjes in het weefsel van je spieren. Je lichaam maakt nieuw weefsel aan, zodat je binnen no time een stuk sterkere spieren hebt, maar voor een snel herstel moet jij je lichaam in dit geval wel een beetje helpen. Neem daarom voldoende eiwitten (voor spieropbouw) en koolhydraten (voor spierherstel). Voorbeelden van geschikte tussendoortjes in dit geval zijn een boterham of cracker met gekookt ei, een pastasalade met zalm, een eiwitshake of laat een verse smoothie voor je maken.

tussendoortjes na het sporten

Gezonde brandstof

Voel jij je tijdens het sporten licht in je hoofd? Of ben je helemaal niet vooruit te branden? Dan heeft je lichaam eigenlijk extra brandstof nodig. Negeer dit niet en onderbreek je work-out om wat te eten. Ook in dit geval is het belangrijk dat je niet te zware tussendoortjes neemt. Energiewater (ook verkrijgbaar bij de bar van de sportschool) helpt vaak of neem bijvoorbeeld een mueslireep. Neem in dit geval wel echt de sportdrank en grijp niet naar de energydrink. Deze zitten boordevol suikers. Drink tijdens het sporten ook voldoende water om het vocht dat je verliest aan te blijven vullen.

tussendoortjes na het sporten

Zet alles van tevoren klaar

Het mag dus duidelijk zijn dat je lichaam brandstoffen nodig heeft om door de work-out heen te komen en na die tijd te herstellen. Sport je ‘s ochtends voordat je aan het werk gaat? Dan kan dat best wel haasten zijn. Zet, om te zorgen dat je de juiste voeding binnenkrijgt, daarom al van tevoren het eten klaar. Op het internet zijn genoeg recepten te vinden voor lekkere overnight ontbijtjes (ontbijtjes die je ‘s avonds maakt, ‘s nachts in de koelkast zet en vervolgens ‘s  ochtends kunt eten). En een pastasalade kan je prima in de pauze van je werk opeten. Neem vooral de tijd om uit te vinden om wat dit betreft uit te vinden wat handig is voor jou en wat prettig aanvoelt voor je lijf.