We kunnen niet zonder voeding, maar door wat er tegenwoordig allemaal te vinden is in de supermarkt, kan voeding ook je vijand worden. Het wordt ons gemakkelijk gemaakt om te kiezen voor bewerkte producten, ze zijn goedkoper en hebben een minder lange bereidingstijd.

Voeding heeft effect op je geest

Dat voeding met veel suikers en vet slecht is, weten we allemaal. Het gevolg van teveel van dit soort voeding leidt tot overgewicht. Maar dat voeding ook gevolgen heeft voor je mindset is niet voor iedereen bekend.

Helaas kampen veel mensen tegenwoordig met een burn-out. Iets wat niet onderschat mag worden. Een burn-out is meestal werkgerelateerd, veel werknemers ondergaan dan ook een burn-out behandeling. Een burn-out krijg je niet door ongezonde voeding, maar het kan zeker bijdragen aan de klachten. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, meer energie krijgt en dat je huid weer gaat stralen.

Suiker

In bijna alles wat we eten zit suiker. Als we zoetigheid eten dan krijgen we een ‘goed’ gevoel. Ons zogenaamde ‘beloningscentrum’ wordt geactiveerd, waardoor de stof dopamine vrij komt. Dopamine draagt bij aan een gevoel van genot en blijdschap.

Bovendien wordt suiker in het lichaam omgezet naar glucose. En glucose hebben we nodig. Want voor onze hersenen is dit vrijwel de enige energiebron. Dit wil niet zeggen dat we ons vol moeten stoppen met allerlei zoetigheden als gebak en snoep. We kunnen gemakkelijk zonder. Natuurlijke producten zoals havermout, aardappelen, fruit, groenten en volkoren producten worden allemaal omgezet naar glucose. Waar suiker geen gezonde voedingsstoffen levert, doen deze levensmiddelen dat wel.

Ongezonde voeding kan invloed hebben op het gehoor

Niet iets waar je direct aan zou denken bij het eten van ongezonde voeding, maar voeding kan wel degelijk effect hebben op je gehoor. Ongezonde voeding (zoals fastfood) bevatten veel suikers en vetten. Deze stoffen zorgen voor een trage bloedsomloop, zelfs in het oor. Als het slakkenhuis voor een lange tijd minder doorbloed wordt, kan dit een belangrijke oorzaak zijn voor een slecht gehoor. Wil je op latere leeftijd niet met een hoortoestel rondlopen, dan is het verstandig om goed te gaan letten op je voeding. Bovendien zijn suikers en vetten (en roken) de nummer een oorzaak van hart- en vaatziekten. 

Waar veel mensen bij gezonde voeding alleen denken aan aankomen of afvallen in gewicht, heeft het dus veel meer gevolgen voor je gezondheid. Voldoende redenen om gezond te gaan eten!