Voor veel sportscholen is dit een lastige tijd. Vanuit een juridisch aspect zegt Achmea bijvoorbeeld dat je als sportschool niet het geld innen kan afdwingen zolang de sportschool dicht is. Tegelijkertijd biedt deze tijdelijke sluiting wel opties om te werken aan je pand zonder dagelijkse bezigheden te verstoren.

Renoveer

Er zijn een boel manieren om te werken aan je pand. De eerste vraag is of je het pand in bezit hebt of dat je deze huurt. In dit laatste geval is er een stuk minder dat je kan doen. Wel is het interessant om met de eigenaar te praten over renoveren. Iets wat nog steeds kan in deze tijd is het opvullen van de spouwmuur. Allerlei groene subsidies staan nog en het is goed mogelijk dat je nu voor de volle pond deze kan uittrekken terwijl je met de isolator een gunstiger tarief kan afspreken. Dit maakt de investeringsperiode kleiner en heb je sneller je investering terug. Eventueel is het mogelijk om relatief goedkoop krediet te krijgen nu grote partijen naarstig op zoek zijn naar afzet. Van binnen zijn er voor al kleine dingen die samen voordeel kunnen opleveren.

Vervang

Van binnen er is ook veel mogelijk. Je kan natuurlijk kijken naar nieuw materiaal of nieuwe vloerbedekking, maar vooral groen besparen is interessant omdat je de gemaakte kosten kan terugverdienen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van normale spaarlampen met led strips. Deze zijn zuiniger in gebruik en geven je meer controle over je belichting. Zo kan je ze makkelijk dimmen in de middag en voller aan zetten in de avond. Behalve de inherente besparingen van het lagere gebruik kan je jouw gebruik nog verder omlaag brengen. Dit bespaart op je energie rekening. Als je huurt kan dit een interessant gesprek zijn met de eigenaar. Voor deze gaat de waarde van het pand omhoog, zijn er lagere onderhoudskosten en heeft het pand een lager verbruik. Deze aspecten zijn interessant voor de verhuurder. Idealiter gebeuren deze veranderingen op eigen initiatief, maar als je eventueel meehelpt, zelfs eventueel financieel, zou je een lagere huur ervoor terug kunnen krijgen. Zo delen jullie samen de besparing en werkt het voor beide voordelig. Daarnaast kunnen wederom dit soort groene initiatieven afgetrokken worden bij de fiscus of gefinancierd worden uit een daarvoor bestemde subsidie of fonds. Al met al is er op groen gebied veel te winnen dat niet alleen interessant is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.