Dat sporten gezond is, dat weet bijna iedereen. Voldoende sporten in het leven houdt je langer fit en vergroot de kans op minder ziektes en een langer leven. Maar waarom is sporten eigenlijk gezond? Hebben we dat ons wel eens afgevraagd? Veel mensen waarschijnlijk wel, maar we leggen het hier toch nog even graag uit.

Door sporten een beter humeur

Wanneer je sport dan zit je beter in je vel en verbetert dus je humeur. Een goede reden om snel naar jouw sportschool te gaan! Vooral als je last hebt van stress is bewegen ideaal. Het fysiek bewegen zorgt ervoor dat er diverse chemische stoffen vrijkomen in jouw hersenen die ervoor zorgt dat je je ontspannen voelt en dat je blijer bent. Je kunt hiermee tevens depressief tegengaan en wegjagen.

Gewicht onder controle

Veel of regelmatig sporten zorgt er natuurlijk ook voor dat je niet te dik wordt en dat je daarmee jouw gewicht op peil houdt. Belangrijk om te weten is dat je niet alleen calorie├źn verbrandt tijdens het sporten maar dat een combinatie van gezond eten, cardio training en krachttraining ervoor zorgt dat je vooral vet kwijtraakt.

Voorkomt ziekten

Sport is zeker ook een uitkomst om ziekten te voorkomen en te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan osteoporose (botontkalking), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes en vele soorten kanker. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 55 procent van alle vrouwen minder kans hebben om dood te gaan aan borstkanker als ze vitaal en fit zijn door frequent aan sport en beweging te doen. Deze resultaten zie je vooral goed wanneer je deze vrouwen vergelijkt met niet fitte vrouwen die zelden tot nooit veel sporten en bewegen.

Meer energie

Je houdt meer energie over wanneer je veel sport. Klinkt logisch, he. Maar toch ook weer niet. Hoe kan het eigenlijk dat iets wat zo vermoeiend is, dat je er zo veel energie van krijgt? Dat klinkt best gek. Maar toch is het zo. Sport en beweging zorgen ervoor dat er extra zuurstof en voedingsstoffen in het lichaam worden afgeleverd. Hart, longen en aderen worden sterker en gaan daardoor effici├źnter werken. Daarnaast verbetert je conditie. Dit zorgt uiteindelijk voor meer energie.