Kendo is een Japanse zwaardvechtkunst. Het is een hele moderne Japanse vechtkunst, met naar schatting zo’n vijf miljoen beoefenaars. Maar niet alleen in Japan beoefenen mensen Kendo, ook in Nederland wordt het al zo’n vijfendertig jaar beoefend. In de meeste steden zijn wel oefenzalen te vinden; ook wel Dojo’s genoemd. Een van de dingen die bij Kendo hoort is dat je zorgvuldig omgaat met de uitrusting en de omgeving, maar ook dat je naar elkaar buigt. Uiteindelijk ben je aan het vechten met zwaarden, best een risico dus. Het klinkt allemaal heel eng en eigenlijk ook interessant, maar wat is het dan precies en wat betekent het concreet?

Training van lichaam en geest

De Japanse sport staat ook wel bekend als een sport die gaat om het bewustzijn. Zo heb je ook vormen van meditatie die vanuit Japan komen; iets waar ze stilstaan bij het leven en vooral focussen op ademhalen. Al eeuwen is het zwaard een geducht wapen in Japan. Het gaat er niet alleen om dat je met zwaarden iemand weet uit te schakelen, het is vooral een training van het lichaam en de geest. Als je dit ook eens wil proberen, kijk dan eens naar zwaarden op de Samurai shop. Wellicht gaat er een hele wereld voor je open. Er zit in ieder geval een hele wereld achter verstopt!

Hoe werkt deze focus?

Het klinkt zo abstract; training van het lichaam en de geest. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Het komt er op neer dat niet alleen de focus ligt op het beheersen van het zwaard, maar meer op het beheersen van jezelf. Naast het leren van de omgang met een zwaard, leer je ook zelfdiscipline. Dit is een belangrijke factor in Japan. Daarnaast let je op je lichaamshouding en bevorder je je lichamelijke conditie. Ook geeft het een boost aan je concentratievermogen en je inzet. Allemaal aspecten die je in het dagelijks leven ook verder kunnen helpen.

Concentratie op nummer 1

Eigenlijk is het allerbelangrijkste van Kendo, dat je explosief beweegt en vooral de concentratie behoudt. Eén enkel moment van concentratieverlies zorgt er namelijk voor dat je de wedstrijd verliest. De wedstrijden zijn daarom eigenlijk ook bedoeld om de eigen conditie te toetsen. Naast conditie wordt ook de vaardigheid en dus concentratie getest. Dit doen ze om te weten waar ze kunnen verbeteren. Wel ga je uiteindelijk om met zwaarden dus het kan een redelijk gevaarlijke sport zijn. Ben je toch overtuigd en wil je een zwaard kopen? Ga je gang, maar blijf geconcentreerd!